Geboortesteen Januari

De geboorte steen voor januari is de granaat, deze is te herkennen aan de rode kleur. De steen is er in meerdere kleuren, maar volgens edelsteen deskundigen past de rode kleur het beste bij deze maand. De granaat kan onder andere in hangers van kettingen, oorbellen, ringen en bedels van armbanden verwerkt worden. 

Geboortesteen Granaat

De geboortesteen voor januari, de granaat, staat bekend om zijn bloedrode kleur. De steen wordt gevonden in vulkanisch gesteente en kan samen met bepaalde mineralen duiden op de aanwezigheid van diamant houdend gesteente. De geboortesteen van januari is al sinds de oudheid een zeer geliefde edelsteen. Al in het oude Egypte werd de steen in de kettingen of ringen van farao’s verwerkt. De edelsteen zou zijn volk beschermen tegen demonen en vergiftiging. Volgens de Griekse mythologie is de granaat verbonden met Persephone, de dochter van Zeus. Hades had haar ontvoerd en haar in het dodenrijk alleen maar granaatappelpitjes gegeven.

Geboortesteen januari betekenis 

Deze steen geeft kracht, energie, doorzettingsvermogen, uithoudingsvermogen, zelfvertrouwen, wilskracht en vitaliteit. De granaat is een duurzame en veelzijdige steen. Het is de perfecte keuze voor crisissituaties en situaties waar het leven uitzichtloos lijkt. Dit komt doordat de steen hoop, moed, optimisme, overlevingsdrang en levensvreugde bevordert. De steen wordt ook “Edelsteen van het geloof” genoemd, omdat er geloofd wordt dat hij geluk brengt aan wie hem draagt. 

Geboortesteen januari geschiedenis

Deze edelsteen werd in 1882 in North Carolina ontdekt door George Frederick Kunz. De naam komt van het Latijnse woord “granatum”. De Duitse filosoof Albertus Magnus heeft deze edelsteen granaat genoemd. Hij vond de ruwe kristallen lijken op de zaden van een granaatappel. En de Latijnse benaming voor granaatappel is ‘’malus granatus’’. Het is namelijk een massief en korrelig kristal. Volgens het boeddhisme heeft de granaat een helende werking zoals het krijgen van een vreugde gevoel, hij geeft je moed en wilskracht, stimuleert je creatieve gedachte en hij verlost je van negatieve energie. Voordat je de granaat kunt gebruiken moet je hem eerst afspoelen met lauw warm water en daarna even in de zon leggen. Zo is de steen volledig opgeladen. Als de steen zijn glans verliest herkent hij ongeluk. Dit werd vaak gebruikt door ridders, zo kwamen ze veilig thuis van een lange reis. De granaat wordt vooral gevonden in de VS, Zuid-Afrika, Argentinië, Australië, Brazilië en Burma. Vroeger werden schijfjes granaat gebruikt in ruiten van kerken en tempels en de legende zegt dat Noach granaten in de ark hing om het licht te verspreiden. 

Geboortesteen Steenbok

Naast dat de granaat de geboortesteen van januari is hoort deze ook bij de sterrenbeelden Steenbok en Waterman. Deze kunt u ook gebruiken voor sterrenbeeld sieraden als u daar interesse in heeft.


Steenbok 22 december - 20 januari topaas & granaat

Waterman 20 januari - 19 februari granaat & amethist


De Steenbok heeft dus keuze uit de geboortesteen van januari de granaat, maar ook uit de geboortesteen van de maand december een blauwe topaas. De Waterman kan ook kiezen voor de geboortesteen uit januari, of eventueel kijken bij de amethist edelstenen.


Geboortesteen januari bij Mama Jewels

Naast sieraden met de geboortesteen januari hebben wij een grote collectie geboortesteen sieraden op voorraad in onze winkel. Bekijk onze uitgebreide collectie sieraden met geboortestenen in de webshop of kom passen in ons atelier in Vlissingen. Wilt u een uniek sieraad ontwerpen met daarin de geboortesteen van januari? Dit kan in ons atelier. Een van onze deskundige goudsmeden kijkt dan samen met u naar de mogelijkheden om de diamant te verwerken in een mooie ring, hanger of armband.

Online geboortesteen januari bestellen

Sieraden met edelstenen zijn vaak uniek en niet in verschillende maten leverbaar. Als u online een geboortesteen ring bij ons wilt bestellen, maken wij de ring voor u op maat in het atelier van Mama Jewels. Voor het vinden van de juiste ringmaat kunt u onze uitleg bekijken. Hieronder hebben wij een kleine selectie van onze geboortesteen sieraden met granaat, voor alle geboortesteen sieraden klik hier