9, 14 of 18 karaat goud? De beste moedermelk sieraden keuze voor nieuwe mama's
Verschil in Karaten Goud

Je wilt graag een memorabel gouden sieraad om de periode van je baby te kunnen blijven herinneren. Dan zijn moedermelk sieraden een geschikte keuze voor jou. Sieraden met moedermelk zijn een nieuw concept binnen de Edelsmederij. Bij moedermelk sieraden wordt er een beetje moedermelk verwerkt in het sieraad. Hierdoor heb je een emotioneel bezit om later aan je inmiddels groot geworden kindje te kunnen laten zien. Dan komt er een belangrijke keuze: hoeveel Karaat goud kies je voor jouw sieraad? Wat is het verschil tussen 9,14 en 18 Karaat goud? In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten karaat en wat de beste keuze is voor jou.


Wat betekent Karaat bij gouden sieraden?


Het goudgehalte van gouden sieraden wordt aangeduid in karaat. De hoeveelheid Karaat geeft aan hoeveel puur goud er in een bepaald sieraad zit. Er zijn verschillende soorten karaat goud. Zo kun je bij Mama Jewels kiezen voor 9, 14 en 18 Karaat geelgouden, roségouden of witgouden sieraden. Goud is een kostbaar metaal, hierdoor hangt de prijs af van het aantal Karaat.

Het aantal Karaat geeft dus aan hoeveel puur goud een sieraad bevat. De verhoudingen bij de verschillende soorten Karaat zijn als volgt. Een sieraad van 9 Karaat bevat 33,75% zuiver goud. Bij 14 Karaat bevat het sieraad 58,5% zuiver goud. Een sieraad van 18 Karaat bevat maar liefst 75,0% zuiver goud. In Nederland zijn de meest verkochte sieraden 14 Karaat goud.


Kiezen voor geelgoud, roségoud of witgoud


Er zijn naast de verschillende gehaltes Karaat ook verschillende soorten goud. Zo kun je kiezen voor geelgoud, roségoud of witgoud. Goud heeft van nature een gele kleur. Witgoud betekent niet dat het goud wit is. Bij witgouden sieraden wordt er in de legering zilver, zink of palladium gebruikt. Hierdoor krijgt het goud een mooie witgouden kleur. Bij roségoud wordt er een beetje koper toegevoegd, waardoor het sieraad een rosé kleur krijgt.


Kleurverschil van 9, 14 en 18 Karaat


Binnen de verschillende Karaatgehaltes is er sprake van een kleurverschil. Hoe hoger het gehalte karaat is, hoe warmer de kleur van het goud wordt. Een 18-Karaats geelgouden ring is een stuk geler dan een 9-Karaats geelgouden ring. Bij witgouden en roségouden sieraden zie je over het algemeen geen kleurverschil tussen de verschillende Karaatgehaltes.

Sieraden met hetzelfde Karaatgehalte kunnen ook verschillen. Wanneer je meerdere sieraden van 14 Karaat goud hebt kun je nog steeds een licht kleurverschil zien. Dit kleurverschil heeft te maken met de samenstelling van het sieraad. Sieraden met 14 Karaat goud bevatten 58,5% puur goud. De samenstelling van de rest van het materiaal kan verschillen. Hierdoor kan de kleur van twee sieraden met hetzelfde Karaatgehalte licht verschillen.


De beste keuze voor jou


Er is niet één beste keuze wat betreft de soort goud en het Karaatgehalte. De keuze voor de soort goud is heel afhankelijk van je wensen en wat past bij je stijl. Het is belangrijk om te kijken of de kleur goud matcht bij je andere sieraden, zodat je een mooie op elkaar afgestemde look krijgt. Als je veel witgouden sieraden hebt, past een witgouden ring daar bijvoorbeeld perfect bij. De keuze van het Karaatgehalte is ook afhankelijk van je budget en je wensen. Wat wel belangrijk is om te weten is dat een sieraad van 9 Karaat meer onderhoud nodig zal hebben dan een sieraad van 18 Karaat goud. Bij Mama Jewels vind je een ruim assortiment moedermelk sieraden in verschillende soorten goud en Karaatgehaltes. Je kunt hierdoor het mooiste sieraad kiezen dat helemaal bij jou past.